Hem tjörnmat Konsten att odla som skogen

Konsten att odla som skogen

av Martin Alexandersson

 

Datum: 7 oktober 2024

Plats: Tyftsalen, Billströmska folkhögskolan

I seminarieserien om odlingstekniker välkomnade vi Philipp Weiss, Sveriges kanske mest kända skogsträdgårdsodlare. Så känd, att 130 personer anmälde sig och Tyftsalen på Billströmska folkhögskola fylldes av omställare och odlingsentusiaster. Philipp driver Puttmyra skogsträdgård i södra Dalarna, där han testar gränserna för vilka ätbara perenner som kan trivas i ett nordligt klimat. Philipp har skrivit flera populära böcker om skogsträdgårdsodling, odling av nötter och fleråriga grönsaker. Dessa fanns också till försäljning under kvällen.

 

Gunilla Forsman, ordförande i omställning Tjörn, inledde med att påpeka att de som påstår att ”Miljö och klimatfrågan inte trendar” måste ha fel med tanke på uppslutningen. Sen presenterades kvällens talare av Ida Karestad, som också lite senare på kvällen berättade om Tjörn-projektet Vatten i våra landskap.
En viktig följdeffekt av en skogsträdgård är nämligen hållbar vattenhantering, då träden omfördelar vattnet i marken med sina rötter. Andra följdeffekter är inlagring av koldioxid, stärkt biologisk mångfald och inte minst att vi människor återfår kontakten med naturen och tidigare generationer.
Skogsträdgårdsodling tar sin inspiration i skogen, med odling i olika nivåer, alltså träd, buskar och ätliga grönsaker. Philipp förklarade de grundläggande principerna, där man försöker efterlikna ett soligt skogsbryn, men med enbart växter som ger mat och som är perenna, alltså finns där eller återkommer år efter år. Skogsträdgårdsodling är en global rörelse som kom till Sverige i början på 2000-talet och numera har spridit sig in i många villaträdgårdar. Skogsträdgårdens principer kan man nämligen ta vara på även i ett litet format.

 

Vi fick lära oss hur vi kan ha skogen – stabil, motståndskraftig och med sitt eget immunförsvar – som förebild, och fick mängder av tips på växter som Philipp och andra lyckats med här i Sverige. En livaktig frågestund avslutade kvällen.

Text: Eva-Marie Blom
 

You may also like

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy