Hem Johanna & Daniel Sommartid hos Daniel & Johanna

Sommartid hos Daniel & Johanna

av Emilie Cederquist

Under ett års tid kommer vi att få följa livet på Kolleröds Skafferi & Trädgård i Klövedal. Här bor utflyttarfamiljen Johanna, Daniel och lilla dottern Leona som har stora planer för deras nya plats på jorden. Följ med på resan!

Sommaren har anlänt med besked till den lilla gården Kolleröds Skafferi & Trädgård. Solens strålar värmer upp det drygt 230 kvadratmeter stora tunnelväxthuset som tornar upp sig längst uppe på fältet och som har byggts upp sedan vi besökte Daniel och Johanna i våras
– Det är nytt för i år, vi hittade det begagnat här på ön. Vi var nästan tio personer när vi satte upp plasten, men det behövdes för det var inte direkt helt vindstilla, vilket det borde vara egentligen, säger Daniel. 
– Men vi hade ändå turen på vår sida, för precis när vi skulle få över plasten över toppen så kom det en vindpust som lyfte upp det och hjälpte till, berättar Johanna. 

DANIEL NORÉN & JOHANNA NORDSTRÖM
__________________________________

Hemma hos: Johanna, Daniel, & dottern Leona på en liten gård i Klövedal
Jobbar som: Johanna är musiker, Daniel driver Leader-projektet ”Grödor för ett klimat i förändring” och tillsammans startar de just nu upp Kolleröds Skafferi & Trädgård med mikrobageri, trädgårdsodling & syrade grönsaker
Tjörnbor sedan: 1,5 år tillbaka
Favoritplats på Tjörn:  Hemma och Björshuvudet

Det stora tunnelväxthuset kommer att bli en bra samarbetspartner i förverkligandet av drömmen om en egen gårdsbutik. Under våren har familjen drivit upp hundratals plantor inne i den egenkonstruerade ”plantkuvösen” i källaren. Samtidigt har de jobbat hårt med att hinna få allt i ordning lagom tills plantorna ville flytta ut till växthuset. 
– Det har varit mycket grävande den här våren överlag. Först var det tal om att ta in lite grävhjälp, men sedan var det som att Daniel fick någon feeling för att gräva och då gick det ganska snabbt, säger Johanna. 
– Ja, jag kör på men sedan så går jag in i väggen lite och blir lite matt. Tanken är att inte köra med jordfräs för det är bättre för jordstrukturen och mikrolivet. Men det har ju sina fördelar också att fräsa just för att det blir mycket lättare att få till bäddar plus att det är svårare att plantera i obearbetad jord, men vi hoppas att det ska ge frukt på sikt. Vi har vänt om kockorna och fyllt på med brunnen kogödsel, som vi har köpt av en granne, säger Daniel. 

Trots att det är tidig förmiddag när Omställning Tjörn hälsar på är det redan varmt och fuktigt i tunneln och tomatplantorna som kommit på plats ser ut att trivas. Daniel håller just på att lägga ut markduk runt plantorna och Johanna berättar att det ”växer lite för bra mellan raderna”.
– Ja, det är en liten sådan där ”första års”-grej, att vi gör lite fel här och där. Här sådde vi in vall som har tagit sig lite för bra så nu lägger vi på marduk för att hålla undan ogräset, säger Daniel. 

Johanna är i full gång med att binda upp plantorna.

Vad odlar ni för härligt 2020? 
– Det är storsatsning på tomater i år kan en säga, och så lite gurka och störbönor. Det är ett tiotal tomatsorter som vi har köpt från Runåbergs Fröer i Spekeröd, som har massa härliga grejer, säger Daniel.  
– Här ute på frilandet har vi mest lök men även en bädd med havrerot, morot, ringblomma och rödbetor, säger Johanna. 
– Ja, vi ligger efter lite och vill fixa fler bäddar för i år blev det mycket monokultur med mycket lök och tomater och det är egentligen inte tanken, säger Daniel. 

Hur löser ni bevattningen nu när ni har skalat upp odlingen? 
– Vi har precis fått till ett bevattningssystem. Vi har satsat på att få till drop-bevattning till så mycket odling som det går både härinne i tunneln, ute på friland och i fruktodlingen. Du sparar ungefär femtio procent vatten på det. Och sedan har vi ett automatikskåp så att vi kan ställa in vattningen så att vi inte behöver gå och titta till det hela tiden. Men vi får se hur det funkar, vi testar oss fram. Vi tar vatten från dammen och ifrån en liten brunn här på fältet, säger Daniel. 

Hur lägger ni upp en vanlig arbetsdag?
– Vi lämnar Leona på förskolan vid 8.30 och sedan har vi ett slags måndagsmöte varje vecka uppe på berget och Daniel gör en lista och pratar om vad som behöver göras och sedan så…
– Åker du och badar, säger Daniel. 
– Ja, sedan åker jag och badar, ha ha och Daniel blir sur. Och efter det sätter vi igång och jobbar! Men det är väl min uppgift i den här familjen att se till att det blir lite pauser också, annars skulle Daniel jobba dygnet runt, säger Johanna. 
– Det har varit lite för mycket nu ett tag för samtidigt håller vi på och monterar upp solpaneler och försöker få klart gårdsbutiken som fått stå på paus nu när plantorna skulle ut, säger Daniel.

Johanna uppe på det lilla berget där måndagsmötena traditionsenligt brukar hållas såhär års.

Uppe på ladugårdstaket har tolv av tjugofyra solpaneler på 310 W vardera kommit på plats och tillsammans kommer de dra in omkring 6000 kWh per år.
– Det är nästan två tredjedelar av det vi gör av med. Jag och en granne har monterat panelerna på taket och sedan kommer det en behörig elektriker och kopplar in dem. Vi har köpt panelerna via ETC och det blir i alla fall halva priset än från att köpa från en totalentreprenör. Men det är inte helt lätt att veta vad en ska köpa för någonting, men vi har två grannar här som gjort likadant och som har hjälpt till med det. Så de tipsen vill vi gärna föra vidare och hjälpa andra som också vill köpa solpaneler, säger Daniel.

Vi tar en promenad i trädgården och borta vid kuporna hörs ett ljudligt surrande av bin som glatt har vaknat upp ur sin vinterdvala.
– De har överlevt vintern och det är skönt för jag har hört att andras har dött här på ön. Jag märkte när jag skulle byta ramar att honungen var slut, men då hade jag några vinterramar jag kunde sätta in och det var bra för det blev inte så mycket med maskrosdraget i år. Men nu tror jag de är på banan igen. De här är förvånansvärt snälla, men det kan ändras också för det är drottningen som sätter tonen, berättar Daniel.

Vi slår oss ner på altanen för att prata lite om den märkliga tid som vi alla lever i just nu. På bordet står en helt magisk bukett med sommarblomster från den egna och grannens trädgård.
– Det är Löjtnantshjärta, Blodklöver och Nattviol. Blodklövern sådde vi som gröngödsel förra sommaren men de kommer i år också. Nattviolen växer hos grannen, det är en gammal trädgårdsväxt och den doftar helt fantastiskt, säger Johanna.

Hur har ni påverkats av Coronapandemin? 
– Det påverkar ju på många sätt men vi får ju se vad konsekvensen blir på längre sikt. På ett sätt har det varit skönt att vara i uppstart, så att vi ändå inte hade räknat med några feta intäkter. Det är väl en del av det hela för mig i alla fall att vi har gjort oss lite mindre beroende av vad som händer runtomkring. Sedan måste vi ju såklart dra in lite pengar, men det känns ändå bra att ha lite egen el och något att odla och äta och så, säger Daniel. 
– Ja, jag skulle ha kommit igång nu med mitt jobb som musiker, men det har jag ju inte gjort. Alla mina kollegor har inställda turnéer, det är ju inte säkert att det är tillbaka till det vanliga ens nästa sommar. Och stora festivaler känns det ju nästan som att kommer man någonsin få ha det igen?, säger Johanna. 
– Men sedan hoppas jag att det ska komma något gott ur det här också, att folk inte kommer flyga lika mycket och inte köra bil till jobbet lika mycket, utan jobba mer hemma. Att det blir mindre miljöbelastning. Plus att vi hoppas att Sverige nu får upp ögonen för hur lite mat vi egentligen producerar själva och hur mycket vi importerar av allting, säger Daniel. 

Nästa gång vi besöker Johanna och Daniel är det skördetid och dags att slå upp portarna till gårdsbutiken!

Text och foto: Emilie Cederquist

You may also like

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy