Omställning Tjörn är en ideell förening, grundad 2019. Föreningens syfte är att stödja omställningsarbetet på Tjörn enligt gällande principer för nationella Omställningsnätverket och internationella Transition Network – allmännyttigt och partipolitiskt obundet.
Medvetenheten om vår tids kriser blir lättare att bära när vi gör något praktiskt för att hantera den tillsammans. Så mycket behöver förändras att alla kan hitta sin roll; potatisland ska grävas, kol inlagras, havet städas, bostäder byggas, sol-och vind-kraft uppföras, pressmeddelanden ska skrivas, vi ska lämna bilen under milen, gamla metoder för förvaring och lagring av mat behöver utforskas.
Det är när vi sätter i gång med allt detta som vi upptäcker hur mycket som går att göra och hur meningsfullt och kul det kan vara att arbeta mot ett gemensamt mål!
Syftet med föreningen Omställning Tjörn är att vara ett socialt nätverk och nav för olika omställningsinitiativ på Tjörn. Med målsättning att bli en ö bortom det fossila beroende, med en ökad självförsörjning när det gäller mat och energi.
Omställningsnätverket söker lokala svar på komplexa utmaningar. Hur kan vi hejda klimatförändringanra och minska resurskonsumtionen och samtidigt ta bättre hand om oss själva och varandra? Vilken framtid kan vi redan nu börja skapa tillsammans där vi bor?
Vi ställer om till ett samhälle som respekterar planetens gränser. Vi börjar lokalt, vi ger varandra stöd, uppmuntran och inspiration. Vi testar nya sätt att göra saker bortom den fossila ekonomin. Omställningsrörelsen finns i över 50 länder världen över. I Sverige finns Omställningsnätverket. På vår ö finns Omställning Tjörn (med vänner*)
Läs mer på: https://omstallning.net/
Vi har utökat styrelsen, som numera består av inte mindre än nio medlemmar; ett härligt gäng med brett engagemang och blandade kunskaper, erfarenheter och intressen, och tillsammans har vi många ingångar till lokalt omställningsarbete: Anna Sonesson, Johan Eyssen, Emilie Cederquist, Daniel Norén, Gunilla Forsman, Andreas Hansen, Anna Berglund/Boel Sjöberg (delar på en plats), Kerstin Littke och Niklas Wennberg.
Omställningens 8 principer
Vi respekterar resursbegränsningar och bygger resiliens
I allt vi gör utgår vi ifrån behovet av att snabbt minska våra koldioxidutsläpp och vårt beroende av fossila bränslen samt att använda värdefulla resurser på ett klokt sätt.
Vi främjar inkludering och social rättvisa
Med stor sannolikhet är det samhällets mest missgynnade och maktlösa människor som
drabbas hårdast av stigande bränsle- och matpriser, resursbrist och extremväder. Vi vill
förbättra möjligheterna för alla samhällsgrupper att leva goda liv, vara friska och försörja sig på hållbara sätt.
Vi arbetar med närhetsprincipen och självorganisering
Målet med omställningsmodellen är inte att centralisera eller kontrollera beslutsfattandet, utan att beslut ska fattas på den lämpligaste, mest praktiska och mest handlingskraftiga nivån.
Vi främjar balans
När vi möter brådskande, globala utmaningar kan individer och grupper känna sig stressade, slutna eller jagade snarare än öppna, sammankopplade och kreativa. Vi skapar utrymme för reflektion, firande och vila, för att balansera de perioder när vi har fullt upp med att få saker gjorda. Vi utforskar olika sätt att jobba med våra huvuden, händer och hjärtan, som hjälper oss att utveckla relationer som bygger på samarbete och tillit.
Vi är en del av ett experimenterande, lärande nätverk
Omställning är ett globalt socialt experiment i realtid i verkliga livet. Att vara en del av ett nätverk gör att vi kan skapa förändring snabbare och mer effektivt genom att bygga på varandras erfarenheter och insikter. Vi vill erkänna och lära oss av misslyckanden såväl som av framgångar – om vi ska kunna vara djärva och hitta nya sätt att leva och arbeta, kommer det inte alltid att bli rätt på första försöket. Vi är öppna med våra processer, söker aktivt upp feedback och tar det till oss på ett positivt sätt.
Vi delar fritt med oss av idéer och makt
Omställning är en gräsrotsrörelse där idéer kan anammas på ett snabbt, brett och effektivt sätt eftersom varje lokalsamhälle äger sin egen process. Omställning ser olika ut på olika platser och den mångfalden vill vi uppmuntra.
Vi samarbetar och söker synergier
Omställning går ut på att arbeta tillsammans i lokalsamhället och att släppa loss vår kollektiva genialitet för att kunna ha en större påverkan tillsammans än vi kan ha som individer. Vi söker möjligheter att bygga kreativa och kraftfulla partnerskap inom och bortom omställningsrörelsen och att bygga en kollaborativ kultur, hitta länkar mellan olika projekt, skapa öppna beslutsprocesser och utforma evenemang och aktiviteter som hjälper människor att skapa band.
Vi främjar positiva visioner och kreativitet
Vi fokuserar inte på att vara emot saker, utan på att utveckla och främja positiva möjligheter. Vi tror på att använda kreativitet för att engagera och involvera människor och att uppmuntra dem att föreställa sig den framtid de vill leva i. I det här visionsarbetet är det centralt att utveckla nya berättelser, ha roligt och fira framgångar.
Foto: Johnny Forsman/ https://www.johnnyforsman.com